Viatjar

Viatges

Les persones que es prenen més vacances són menys proclius a estar tenses, cansades o deprimides. És a dir, tenen més qualitat de vida.

1. Menys estrès i més ben estar

La reducció de l’estrès sembla el més evident dels beneficis de viatjar. Encara que sigui una sortida breu i un destí no gaire llunyà, deixar enrere la rutina i el ritme frenètic de la vida a la ciutat permet desconnectar, deixar enrere les angoixes i gaudir del present. Però atenció: l’actitud és important, perquè també existeix l’anomenat «estrès de vacances», un estat de tensió ocasionat pels preparatius del viatge, les inseguretats i dificultats que aquest pugui oferir, la sensació que el temps no serà suficient per fer en el destí tot “el que cal fer”, etc.

2. El cervell, agraït

Fins fa temps es creia que el cervell, a partir de l’edat adulta, ja no es modificava. Tot i això, la ciència ha demostrat que no és així: les neurones poden crear noves connexions, i fins i tot es poden formar noves neurones, al llarg de tota la vida. «Per això és clau entrenar i estimular el nostre cervell», ha explicat José Manuel Moltó, membre de la junta directiva de la Societat Espanyola de Neurologia, «i hi ha tres elements claus per fer-ho: enfrontar el nostre cervell a la novetat, la varietat i el desafiament. Viatjar compleix amb tots tres».

Situacions tan simples com la necessitat d’adaptar-se a noves sensacions, paisatges, sons, aromes, etc., fer un mapa mental del lloc on un és o haver de comunicar-se en un altre idioma estimulen el cervell i el tornen més plàstic i més creatiu. «Viatjar requereix, principalment, aprendre i memoritzar tot el que és estrany fins que tot resulti normal i conegut. Això és un desafiament per al teu cervell i és com un entrenament accelerat», afegeix Moltó. La SEN especifica que aquests beneficis arriben fins i tot a persones que ja presenten una malaltia neurològica.

3. Viatjar et fa Feliç

El psicòleg Thomas Gilovich, catedràtic de la Universitat de Cornell, Estats Units, té des de fa anys un objecte d’estudi: la felicitat. A partir dels seus estudis, ha arribat a una conclusió que, de totes maneres, molta gent sap o intueix: viatjar proporciona més felicitat que comprar coses. La raó consisteix que els records emmagatzemats, la suma de les experiències, brinden un plaer i el benestar de llarg termini, molt més temps del que dura la satisfacció que se sent en comprar alguna cosa.

Encara més, no només el viatge es gaudeix més que els béns materials, sinó que l’anticipació de les experiències que s’han de viure durant el viatge genera una sensació de felicitat més gran que l’anticipació de comprar objectes. En paraules de Gilovich, “les experiències milloren les relacions socials, es valoren més en si mateixes i menys en comparació de les d’altres persones”, i formen part de la pròpia identitat de qui les viu.