Que ho activa?

Que ho activa?

Que es el que activa el nostre mecanisme d’estrès ?

Per això hem d’entendre que és el que el nostre cervell li presta més atenció, la nostra supervivència.

La nostra espècie principalment té por a la mort, que a la vegada es subdivideix en dues grans pors:

  • 1 – La por a la sensació de descontrol: des de fa temps enrere a estat molt necessària que tinguéssim control de les situacions, com factors del que està passant, que va passar després, on estic, qui hi es, qui no hi es, on estan els enemics,  amics, el menjar, etc.

Per tant la sensació de descontrol, es respon amb la necessitat de control, per exemple quant ho tens tot ordenat i algú mou un paper , el teu cervell que només es preocupa si està a prop de la vida o la mort.

El cervell primitiu diu: el paper me l’han mogut de lloc, tinc menys control que abans, estic més a prop de la mort…

  • 2 – La por al rebuig de la resta: que es compensa amb la necessitat  d’aprovació per part de la resta, tots els essers humans necessitam sentir-nos apreciats, estimats, valorats, etc. Per el contrari estaríem en perill de ser rebutjats per el grup, donant una exclusió que aquesta representa per el nostre cervell  una gran amenaça de mort.

No es vengut al món per agradar-lis a tots, perquè això et col.locaria molta  vulnerabilitat, es important relacionar-se de forma adequada amb els altres, però es fonamental que primer et relacionis bé primer amb tu i desprès al altre.

Tots tenim por al descontrol i al rebuig, per tant es molt necessari treballar-nos aquestes pors per fer-nos més resistents a les situacions d’estrès i als entorns canviants.

El mecanisme d’estrès farà que vulguis controlar tot i quant més vulguis controlar tot més estrès tindràs. Per això es tan important enfocar-se controlar, canviar solament el que depengui de tu.

També és important remarcar que treballar la teva pròpia autoestima i autoconfiança, a partir de només centra-se en el que depengui de tu, marcant metes o objectius i anar tenint èxits,  posant en valor les teves fortaleses i potenciar-les.