Mites sobre el psicoleg

Mites sobre el psicoleg

1. «Al psicòleg van els bojos «

Al psicòleg hi va el que ho necessita. El que coneixem popularment com a bogeria sol tenir a veure amb trastorn mental greu, com l’esquizofrènia o el trastorn bipolar, problemes en que el tractament d’elecció és farmacològic no psicològic.

2. «Anar al psicòleg és de febles»

 Al contrari, anar al psicòleg és de persones valentes. Persones capaços de reconèixer que tenen un problema de gestió emocional i capaços de reconèixer que necessiten ajuda. Tots tenim dificultats emocions, però només els valents demanen ajuda.

3. «Per desfogar-se és millor un amic»

La teràpia psicològica no consisteix a desfogar-se, consisteix a avaluar les variables que influeixen a l’inici i el manteniment del problema per després, mitjançant l’entrenament en tècniques que han demostrat eficàcia científica tractar de modificar-les, per així, millorar la qualitat de vida del pacient .

4. «No crec en els psicòlegs»

La psicologia és una ciència, no és una qüestió de fe. La psicologia fonamenta els seus principis i avenços a partir de l’aplicació del mètode científic, igual que ho fan altres disciplines com la medicina o la biologia.

5. «Només amb anar a la consulta hi ha millora» 

Al contrari que en altres tipus de tractaments, com pot ser el farmacològic, el tractament psicològic implica una actitud activa per part del pacient, ja que ha d’aplicar allò que s’ha après en consulta a la seva vida quotidiana per aconseguir generalitzar la millora.

6. «Ja em donarà consells el psicòleg»

Un bon psicòleg en cap cas no dirà el que ha de fer el pacient. La tasca del psicòleg és ajudar les persones a prendre millors decisions i ser més lliures, no al contrari.

7. «Si el psicòleg no ho ha viscut, no em podrà ajudar»

El professional està format i capacitat per poder avaluar, diagnosticar i tractar problemes emocionals. D’aquesta manera, encara que no hagi passat pel mateix que tu, sap com funcionen les nostres emocions, i per tant et pot ajudar a fer-ne una bona gestió.

8. «La teràpia dura tota la vida»

 Hi ha diferents tipus de processos terapèutics i cada persona és un món, però l’objectiu de la teràpia és ajudar les persones a incrementar els seus recursos per fer front a les dificultats de la seva vida, en cap cas pretenen prolongar-se innecessàriament en el temps.

9. «Els psicòlegs poden llegir la ment»

Encara que el psicòleg pugui establir hipòtesis basades en l’observació, això no vol dir que el psicòleg tingui telepatia. Necessitem que els pacients ens expliquin què els passa per poder-los ajudar.

10. «La teràpia conductual és superficial»

 És un vell mite, en realitat la teràpia cognitiu conductual treballa amb creences nuclears molt profundes que porten influint en el nostre comportament des de fa anys.

11. «El psicòleg em jutjarà»

Una de les premisses de les habilitats del terapeuta a la teràpia és no jutjar el pacient. El psicòleg podrà donar la seva opinió professional sobre aspectes clínics, però mai no jutjar com decideix cada pacient viure la seva vida.